Figyelem!

Figyelem a blogon megjelenő írásokban szereplő helyek, adatok, dátumok, életrajzi adatokban szereplő átfedések, vagy simán csak átfedések, pusztán a véletlen művei, szüleménye!
Az, hogy a blogon megjelent cikkekben szereplő emberek ugyanazon a helyen éltek, dolgoztak vagy ugyanabba az iskolába jártak szintén csak a véletlen szüleményei.
Minden az ilyen adatokból levont összefüggés, vagy következtetések pusztán a véletlen műve!
A weboldalam címe: http://www.levaigyorgy.info

Népszerű bejegyzések

2011. március 28., hétfő

Kilakoltatási moratórium és az ingatlanpiac anomáliái!


Mostanában egyre többet hallani arról, hogy a kormány az áprilisban lejáró kilakoltatási moratóriumot már nem hosszabbítja meg, helyette a hitelező bankokat kérik meg arra, hogy "tanúsítsanak önmérsékletet" ezen ügyben.
Mindezt szép folyamatosan adagolják, és ennek magyarázatát is, miszerint sajnos a bankok már nem "bírják a nyomást" és a bankok nem akarnak erről tovább tárgyalni sem...

 
Kilakoltatás

Az ilyen kijelentésekkel természetesen csak az embereket akarják felkészíteni arra, hogy csendben tűrjék a kilakoltatásokat, és hagyják a pénzéhes pénzintézeteknek, hogy a saját két kezükkel összekuporgatott javaiból kielégítsék telhetetlen pénzéhségüket, és tegyék azt, amit a "pénzpiac diktál".Folyamatosan és tervszerűen készítik fel a társadalmat arra, hogy csendben tűrje mindezt.

Teljesen nyilvánvaló, hogy "önmérsékletre" a bankok nem hajlandóak, az első adandó alkalommal kilakoltatják az embereket, vagy az "adósok" feje felől fillérekért adják tovább a házakat, a "hitelesek" megkérdezése nélkül, legjobb esetben is bérlővé válva.
Így volt ez a moratórium kihirdetése előtt is. Vajon mitől változtatnának, a jól bevált szokásaikon ?
A magyar emberek számára teljesen világos, hogy az "önmérsékletre" vagy "empátiára" egyáltalán nem számíthatnak a bankok részéről.
A "rendszerváltás" óta a bankok nem nagyon tanúsítottak semmilyen végrehajtással kapcsolatos önmérsékletet, az eddig eltelt 22-év alatt, pedig ez elég hosszú tapasztalati időnek tekinthető, ezért is érthetetlen a Fidesz kormány hozzáállása, hiszen ezt nekik mindenkinél jobban tudniuk kell, mint "rendszerváltó" párt.
Ennek okán teljesen világos az is, hogy tőlük sem várhatnak segítséget.
A bankok már jelezték, hogy ezek az ingatlanok úgynevezett "csomagban" kerülnek értékesítésre.
Ebben az esetben a bankok által egyébként is alul értékelt ingatlanok ára még alacsonyabb lesz, ebből következően az is előfordulhat, hogy az ingatlan kisajátítása mellett további követelésekkel állnak elő a pénzintézetek, azért, mert állításuk szerint az elárverezett ingatlan értéke nem elegendő a hitel fedezetére és a bank költségeire (amit egyébként a bank sokszor önálló fedezetnek fogadott el korábban), emiatt az emberek még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetnek.

A mai "elit" mára már teljesen elszakadt a társadalomtól, talán fel sem tudja fogni a hétköznapi emberek problémáit - méltó példa rá, hogy azt sem tudják, hogy mi mennyibe kerül, hiszen ők dúskálnak a javakban, így a vásárlást is "a szolgákra" bízzák.
Hogyan is lehetnének tisztában akár az alapvető élelmiszerek árával, amikor ők ilyet nem is vagy csak alig fogyasztanak, mert nem "ehhez a minőséghez" vannak szokva.
A mai "elit" tagjai az inflációt is abból látják, hogy az éttermeikben emelkedik a kaviár és a homár ára.
Szó volt "kríziskezelő" felállításáról is, azt is megtudhattuk, hogy erre egy bankot jelölne ki a Fidesz kormány (cseverből-vederbe) egy korábbi írásomban erre vonatkozóan már kifejtettem a véleményem.
Azonban ezzel kapcsolatban is volt egy mondat, ami nem hagy nyugodni, mégpedig az, hogy ma Magyarországon a bérlakások állománya mintegy 6%, ezzel szemben az Európai Uniós átlag 30% körül mozog.
Nem kenyerem az összeesküvés elméletek gyártása, azonban bárkiben felmerülhet, hogy talán ez lehet a valódi célja az államnak, hogy a saját lakosságát, állampolgárait, szavazóit, kisemmizve jusson szinte ingyen bérlakásokhoz, amit a szerencsétlen "bankhitelesek" építettek ?Esetleg talán mindezt töredék áron értékesítve külföldi ingatlanbérbeadó mágnásoknak ?
Tenné mindezt az Európai Uniónak és pénzuraknak való megfelelési kényszerből,csökkentve ezzel az államadósság mértékét - hiszen azokat az ingatlanokat, amelyeket az állam kezelésbe venne és privatizáció kapcsán értékesítene - ez az EU-s átlaghoz képesi 24%-os különbségt, ami nagyjából a magyar ingatlanok kb. 1/5-e lenne - az ebből befolyt bevétel kompenzálhatná az állami hiteleket ? Láttunk már ilyet eleget.........lehet most is erről van csupán szó ?
Az is előfordulhat, hogy a Fidesz valódi urai kiadták erre a parancsot ?

Arról is szó esett ebben a vonatkozásban, hogy 4,5 millió lakás van ma Magyarországon, ezért új lakásokat építeni már lehetetlen, az egyébként 9,8-milliónyi, de folyamatosan fogyó népesség miatt, ezért óriási túlkínálat van az új lakások piacán.
Az új és a használt lakások esetében azért van ma 20-30%-os árcsökkenés, mert tetemes túlkínálat van.
Ennek következtében viszont a magyarországi ingatlanárak esnek, így a "befektetők" olcsón, áron alul, a bekerülési költség alatt tudnak vásárolni.
Lehetséges, hogy ennek köszönhetően épült a rendszerváltás óta ennyi új lakás, és jellemzően az "idegen" érdekeltségű építőipari vállalatoknak, befektetőknek (akiknek vállalatai állami támogatásokat élveznek a mai napig), mintegy nagyobb terv részeként, hogy letörje az ingatlanárakat, és így az ország ingatlanállománya jóval áron alul, bagóért felvásárolható legyen?
A mára pedig mesterségesen fenntartottnak látszó gazdasági válság pedig még rásegít a bajba jutott családoknak, ennek következtében így még kevesebbet érnek az ingatlanaik.

Érthetőbben:
A valódi cél az lehet talán, hogy Magyarországon  az összes ingatlan értékének töredékéért történt befektetések révén hozzájuthassanak "valakik" a teljes hazai ingatlanállományhoz, annak teljes értékének a töredékéért?
Mindenesetre a végbemenő folyamatok elgondolkodtatóak.

Lévai György    http://www.levaigyorgy.info/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése